Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Δευτέρα 7 Απριλίου 2014

«Έτσι χτυπούσαν οι σωφρονιστικοί τον Ιλία Καρέλι» - Η δικογραφία για τον φονικό βασανισμό

kareli 6-4-2014Ο φονικός ξυλοδαρμός και τα βασανιστήρια που υπέστη ο  Ιλία Καρέλι αποκαλύπτονται από τις καταθέσεις που περιλαμβάνονται στη δικογραφία για το θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη οι οποίες σοκάρουν καθώς περιγράφουν την αγριότητα με την οποία έπεσαν επάνω του οι εμπλεκόμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι,   
Όλοι οι παρευρισκόμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, πλην ενός και οι εξωτερικοί φρουροί που είχαν υπηρεσία την επίμαχη ώρα στις φυλακές Νιγρίτας συμμετείχαν στην κακοποίηση του 42χρονου κρατούμενου.
Στη δικογραφία κατονομάζονται όλοι όσοι χτυπούσαν τον Ιλία Καρέλι, στους οποίους περιλαμβάνονται και δύο που τον έδερναν με τη μεγαλύτερη μανία, Μάλιστα, ένας εξ αυτών των δύο ήταν αυτός που τον χτύπησε με τον βραχίονά του στο στέρνο, επιφέροντάς του καίριο πλήγμα.
Αναλυτικότερα, αξιωματικός της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει, μεταξύ άλλων, καταθέτοντας:  
«Κάποιος από τους 14 που κτυπούσαν τον Καρέλι φώναξε "σταματήστε θα τον σκοτώσουμε". Ομως κανείς δεν τον άκουσε. Κι αυτός που φώναξε, μετά από λίγο τον κλώτσησε ξανά. Κάποια στιγμή ο διευθυντής άκουσε τις κραυγές του κρατούμενου και μπήκε στο δωμάτιο που τον κτυπούσαν. Μόλις τον είδε κακοποιημένο είπε στους υπαλλήλους "όποιος θέλει να τον βαρέσει να το κάνει και τώρα και να πάρει την ευθύνη(!) .Αν πεθάνει θα χάσουμε τα σπίτια μας".
Λίγο μετά σωφρονιστικοί υπάλληλοι φώναξαν έναν κρατούμενο για να καθαρίσει τα αίματα από το δωμάτιο. Δεν ανησυχούσαν όμως τότε γιατί είχαν σχεδιάσει να πάνε την επόμενη μέρα τον κρατούμενο στον γιατρό. Ομως ο υπεύθυνος σωφρονιστικός υπάλληλος ήταν εξαιρετικά ανήσυχος και γι αυτό τον λόγο αμέσως μετά πήγε στην αίθουσα με τις κάμερες των φυλακών και παρατηρούσε τον Καρέλι συνέχεια γιατΊ φοβόταν ότι θα πεθάνει...».
Ο ίδιος αξιωματικός επισημαίνει ότι  ο διευθυντής των φυλακών «μόλις μπήκε ο Καρέλι στην φυλακή Νιγρίτας τον λυπήθηκε και αποφάσισε να τον προστατεύσει από τις τυχόν επιθέσεις των σωφρονιστικών».
Στη συνέχεια αναφέρει ότι ένας αρχιφύλακας των φυλακών πήγε να προετοιμάσει το κελί όπου θα έμενε ο Καρέλι ενώ είχε λίγο μετά συνάντηση και με τον διευθυντή των φυλακών που του επέστησε την προσοχή για την ασφάλεια του κρατουμένου. Αμέσως μετά ο αρχιφύλακας μπήκε στην αίθουσα «υποδοχής» που ήδη είχε αρχίσει να ξυλοκοπείται μαζικά ο κρατούμενος.
Στη δικογραφία τονίζεται ότι «αρχικά ο αρχιφύλακας προσπάθησε να τους συγκρατήσει λέγοντάς τους "τι κάνετε , ακόμη δεν έχει φύγει ο διευθυντής". Όμως μετά άρχισε κι αυτός να του ρίχνει χαστούκια. Ένας άλλος κρατούμενος του έριξε κουβά με νερό. Σε κάποια στιγμή ο αρχιφύλακας ζήτησε να του φέρουν μία πετσέτα μήκους 50 εκατοστών με την μορφή πλεξούδας, που είχε κατασχεθεί από άλλον κρατούμενο, και άρχισαν με αυτή να κτυπούν τον κρατούμενο σε όλα τα μέρη του σώματός του. Ένας μόνο φώναξε "μην του κτυπάτε το κεφάλι».
Τέλος, στη δικογραφία τονίζεται ότι αμέσως μετά τον ξυλοδαρμό ο αρχιφύλακας πήγε στο γραφείο του διευθυντή των φυλακών και του ζήτησε να τον βγάλει από αυτό το πόστο. Όμως εκείνος του είπε ότι «δεν θα το κάνει γιατί είναι καλός υπάλληλος». Και εκεί έκλεισε το θέμα!
Το Βήμα που φέρνει στο φως τη δικογραφία επικαλείται δήλωση του δικηγόρου Θεσσαλονίκης, Νίκου Ζήνδρου, που εκπροσωπεί νομικά έναν από τους κατηγορουμένους, ο οποίος υπογράμμισε ότι « η δικογραφία στηρίζεται σε αφηγηματικές καταθέσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ με βάση όσα φέρεται να τους εξομολογήθηκαν κάποιοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και όχι σε ένορκες καταθέσεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων».

Δεν Πληρώνω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου