Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2012

Στην Ελβετία θα γελάνε

Το αίτημα φαινόταν από την αρχή καχεκτικό ως προς τη σοβαρότητά του. Η Βουλή των Ελλήνων ζήτησε από τις ελβετικές αρχές στοιχεία για λογαριασμούς που διατηρούν Έλληνες βουλευτές σε ελβετικές τράπεζες. Βέβαια οι ελβετικές τράπεζες θα έδιναν τέτοια στοιχεία μόνο αν ήθελαν να δουν τα κεφάλαια τους να φεύγουν προς εξωτικούς προορισμούς. Οι ελβετικές τράπεζες δεν δίνουν στοιχεία και αυτός είναι και ο βασικός λόγος για τη μεγάλη «δημοφιλία» τους στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
Πιο απλά, είναι ηλίθιο να ζητάς αυτά τα στοιχεία από ελβετικές τράπεζες. Βλακώδες και κουτοπόνηρο. Αλλά οι βασικοί αρμοί του πολιτικού συστήματος έχουν άλλη άποψη. H υποβολή του αιτήματος προς τις τράπεζες επιδείχθηκε ως το μεγάλο βήμα προς τη διαφάνεια, ως η κίνηση που κατεβάζει την κουρτίνα. Εν τέλει, η στάση της Νέας Δημοκρατίας που αρνήθηκε να λάβει μέρος στην κωμωδία φαίνεται σήμερα σοβαρή και αξιοπρεπής. Σύμφωνα με τη Ν.Δ, αυτή η πρωτοβουλία «θα καταρράκωνε το κύρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και θα καθιστούσε την Ελλάδα για μια ακόμη φορά περίγελο του κόσμου.»Και δεν είναι μόνο αυτό.
Τον Απρίλιο του 2012, η Βουλή των Ελλήνων ζήτησε από τους βουλευτές εξουσιοδοτήσεις που να υποστηρίζουν το αίτημα για διερεύνηση της ύπαρξης ή μη τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία. Λίγες μέρες αργότερα, πάλι εντός Απριλίου 2012, οι Ελβετοί απέστειλαν αρνητική απάντηση. Την επανέλαβαν και τον Μάιο. Ενώ τον Ιούλιο του 2012 έστειλαν την απάντηση τους και εγγράφως. Όμως η Βουλή δεν το μοιράστηκε μαζί μας, δεν αφουγκράστηκε την αγωνία όσων περίμεναν την απάντηση που θα άλλαζε το πολιτικό σκηνικό. Η Βουλή μας ενημέρωσε τώρα, όταν το έγγραφο των Ελβετών πρωτοκολλήθηκε.
Τι λέει το έγγραφο των Ελβετών; ««Οπως ήδη σας έχουμε απαντήσει στα mail μας της 25ης Απριλίου και της 11ης Μαΐου 2012 δεν είναι στη πολιτική των Ελβετικών Τραπεζών να προωθούμε τέτοια αιτήματα στο σύνολο των μελών μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου μπορούν απευθείας να έρθουν σε επαφή με τις τράπεζές τους σε περίπτωση που διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία. Σε κάθε περίπτωση οι Ελβετικές Τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να επιβεβαιώνουν ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο δεν έχει λογαριασμούς σε αυτές. Είναι επίσης γεγονός ότι η πολιτική ορισμένων τραπεζών είναι να μην επιβεβαιώνουν τέτοια αρνητικά αιτήματα».
Γιατί αργήσαμε να το μάθουμε; Ίσως να χρειάζονται περισσότεροι υπάλληλοι στο πρωτόκολλο. Υπάρχει περίπτωση να μάθουμε ποτέ κάτι σχετικό; Η καταφατική απάντηση έχει περίπου τις ίδιες πιθανότητες με το σενάριο για επαφή με εξωγήινους πολιτισμούς. Ακόμα και αν υπάρχουν βουλευτές με λογαριασμούς στην Ελβετία, είναι μάλλον απίθανο να τους διατηρούν με το όνομα τους. Θα τους διατηρούν είτε ανώνυμα, είτε μέσω τρίτου προσώπου, είτε μέσω offshore εταιριών. Αυτό, ασφαλώς, το γνώριζε και η σύνθεση της Βουλής που ζήτησε τα στοιχεία από τις ελβετικές τράπεζες. Γνώριζαν ότι δεν είχαν τίποτα να μάθουν. Εδώ δεν έμαθαν από τη Siemens και τους ανθρώπους της, θα μάθαιναν από τις ελβετικές τράπεζες; Αφελές. Και αρκετά χυδαίο, είναι η αλήθεια.

protagon.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου