Ένα blog για ζόρικους καιρούς...

Ένα blog για ζόρικους καιρούς... τους δικούς μας...

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Δεν πάει, προς το παρόν, στη Βουλή η λίστα των 32

Πολιτικά πρόσωπα περιλαμβάνει η λίστα του ΣΔΟΕ με τους 32 που ελέγχονται για «ύποπτο πλουτισμό» σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Την ίδια στιγμή, πάντως η λίστα δεν πάει στη Βουλή, καθώς ο Οικονομικός Εισαγγελέας, Γρηγόρης Πεπόνης, επισημαίνει ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν παράνομη εφόσον οι έρευνες δεν έχουν ολοκληρωθεί.


 

Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, η λίστα περιέχει 32 ονόματα εν ενεργεία και τέως υπουργών, νυν και τέως βουλευτών και γενικών γραμματέων. Τα 32 αυτά ονόματα είναι από τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και από άλλους πολιτικούς χώρους, ενώ δεν περιλαμβάνονται πρόσωπα από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα δεν είναι καινούρια στους οικονομικούς εισαγγελείς, καθώς πρόκειται για «ανοικτές» υποθέσεις που βρίσκονται ήδη σε δικαστική εξέλιξη. Κάθε μία από τις υποθέσεις αυτές που θα ολοκληρώνεται θα διαβιβάζεται στους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ.Πεπόνη και Σπ.Μουζακίτη, προκειμένου να αποφασίζουν την «τύχη τους».

Μετά την πρόσφατη διαβίβαση της λίστας με τα ονόματα από το ΣΔΟΕ στους δύο οικονομικούς εισαγγελείς, ο προϊστάμενος τους αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νικ. Παντελής, συγκάλεσε τη Δευτέρα σύσκεψη στην Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για να εκτιμηθεί η κατάσταση και να προγραμματιστούν οι περαιτέρω ενέργειες. Μόλις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη αυτή, ακολούθησε νέα, διευρυμένη, αυτή την φορά, στην οποία συμμετείχε και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες.

Σε δήλωσή τους, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς αναφέρουν ότι η λίστα αφορά εν δυνάμει ήδη εισαγγελικές παραγγελίες διαφόρων εισαγγελιών της χώρας, ορισμένες μάλιστα δόθηκαν «προ ικανού χρονικού διαστήματος», καθώς και παραγγελίες των ίδιων των δύο οικονομικών εισαγγελέων που δόθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια (2011-2012). Επίσης, αφορούν αυτεπάγγελτες ενέργειες ανακριτικών υπαλλήλων, διαφόρων περιφερειών του ΣΔΟΕ.

Για τα επίμαχα ονόματα διενεργούνται προανακριτικές έρευνες ή αυτεπάγγελτες ανακρίσεις, προκειμένου να ελεγχθεί η βασιμότητα του περιεχομένου των μηνυτριών αναφορών και καταγγελιών σε βάρος των 32 αυτών προσώπων, σημειώνουν στη δήλωσή τους οι οικονομικοί εισαγγελείς κκ. Πεπόνης και Μουζακίτης. Τονίζουν δε, ότι δεν μπορεί οι εν εξελίξει έρευνες να ταυτίζονται με διαπιστωμένες έκνομες ενέργειες.

Στη Βουλή το πόρισμα μόνο αν διαπιστωθεί παράνομη δραστηριότητα

«Μέχρι στιγμής όλες οι περιπτώσεις τελούν υπό εκκρεμότητα, ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη και δεν δύναται A PRIORI να γίνεται λόγος για παράνομη δραστηριότητα των ελεγχομένων» αναφέρεται επιπλέον σε έγγραφο του Γρηγόρη Πεπόνη προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής Θανάση Νάκου, με την επισήμανση ότι αν διαπιστωθεί μη σύννομη δραστηριότητα μόνο τότε θα διαβιβαστεί στην αρμόδια Επιτροπή το πόρισμα. Υπενθυμίζεται ότι σε γραπτή δήλωση του κ. Νάκου, την περασμένη Πέμπτη, προς τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στυλιανό Στασινόπουλο, ζητείτο να γνωστοποιηθούν άμεσα στην Επιτροπή τα στοιχεία των νυν και πρώην βουλευτών, που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για «περίεργο πλουτισμό».

Στην απαντητική επιστολή του το ΣΔΟΕ αναφέρει ότι το αίτημα του κ. Νάκου για την παροχή στοιχείων για ελεγχόμενα, από τις υπηρεσίες, πρόσωπα διαβιβάστηκε προς τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Γρηγόριο Πεπόνη, προκειμένου να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες λόγω αρμοδιότητας.

«Με την ολοκλήρωση κάθε ελέγχου από τις Υπηρεσίες του ΣΔΟΕ και υπό την εποπτείαν μας ελέγχου, θα σας διαβιβάζονται, με βάση την Αρχή της Νομιμότητος και σύμφωνα με τον νόμο όσα στοιχεία προκύψουν ως μη σύννομα και ως εκ τούτου διαβιβαστέα στην Ειδική Επιτροπή Πόθεν Έσχες» σημειώνει στην απάντησή του ο κ. Πεπονής.

Αντιδράσεις

Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ έχει υποχρέωση να στείλει το φάκελο με τα ονόματα των πολιτικών προσώπων στη Βουλή, υποστήριξε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. Αφήνοντας αιχμές για την αντικατάσταση Διώτη από τον νυν γ.γ. του ΣΔΟΕ κ. Στασινόπουλο - τον οποίο και χαρακτήρισε ως «εκλεκτό του κ. Σαμαρά - ο κ. Παπαδημούλης δήλωσε στο ρ/σ Βήμα FM ότι «με βάση το νόμο 4065/2012, άρθρο 1, σημείο 8, εφόσον η Επιτροπή ζητήσει τα στοιχεία (κάτι που έχει ήδη κάνει) ο κ. Στασινόπουλος έχει υποχρέωση να τα στείλει και στη Βουλή».

Την άμεση διακοπή των εργασιών της Βουλής από το νομοθετικό έργο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και την υποβολή προς συζήτηση πρότασης για «άμεση και αναδρομική κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και άρση κάθε βουλευτικής ασυλίας για θέματα που έχουν να κάνουν με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, δωροδοκίες ή χρηματισμό», ζήτησε με τη σειρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

«Να διαλευκανθεί πλήρως και χωρίς καμία καθυστέρηση το ζήτημα της εμπλοκής πολιτικών προσώπων, όσο ψηλά και αν φτάνουν, σε υποθέσεις παράνομου πλουτισμού», ζητά σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά και καλεί όλους τους φορείς (εφορίες, τράπεζες κλπ) να συμβάλουν στην περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος.
Τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ζητά ο Μ. Λιάπης
Εν τω μεταξύ, ο πρώην υπουργός Μιχάλης Λιάπης ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της εμπλοκής του ονόματός του σε υπόθεση αγοραπωλησιών ακινήτων την περίοδο 2005-2008, η οποία ερευνάται από τις εισαγγελικές Αρχές. Σε δήλωσή του, ο κ. Λιάπης κάλεσε τους αρμοδίους να επιταχύνουν τη διερεύνηση της υπόθεσης, σημειώνοντας ότι δέχεται μία ανελέητη προσωπική επίθεση.

http://tvxs.gr/news/ellada/den-paei-pros-paron-sti-boyli-i-lista-ton-32 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου